Coopyrene som una cooperativa de productores del Pirineu.
Gestionem un obrador carni i col·laborem amb altres petites productores de la nostra comarca.

Varem néixer de la necessitat de mantenir una infraestructura que creiem clau pel sector primari de les comarques pirinenques, en el qual la ramaderia tradicional ha tingut històricament un paper molt important. Aquest model de ramaderia, també s’ha demostrat que és beneficiós,
pel manteniment d’aquest paisatge i de la seva alta biodiversitat.

L’objectiu de la cooperativa és, doncs, contribuir a la viabilitat de la ramaderia extensiva al Pirineu, i per tant,
garantir que les sòcies productores puguin seguir el camí heroic i revolucionari de seguir sent pageses;
alhora que sumem altres petits projectes per poder-vos oferir una varietat més àmplia de productes de qualitat del Pirineu.

 La cooperativa la formem ramaderes de Cerdanya i l’Alt Urgell i productores agroalimentàries amb un compromís clar
amb el territori, també en formem part sòcies que creiem en el projecte i ens l’hem fet propi desinteressadament,
així com les sòcies de consum que sou l’energia que fa funcionar aquest ecosistema.

 

 

 

 

 

 

LES SÒCIES

Xènia - Sòcia treballadora

Sóc nascuda a Barcelona l’any 1993, quan vaig acabar els estudis obligatoris no vaig voler seguir estudiant, llavors va ser quan els meus pares em van dir que busqui una feina on m’ensenyin un ofici i uns valors. Vaig començar a treballar a la carnisseria del barri, com si fos una feina qualsevol, però amb el temps em vaig adonar d’un parell de coses, que treballar de carnissera és el meu ofici i que m’encanta.

A mida que passen els anys m’adono que la ciutat no és per a mi i m’escapo a viure a Alp, on conec un munt de dones revolucinàries formant la cooperativa Coopyrene, vaig conèixer el projecte i tot el que engloba, aquí se’m va accentuar la persona sostenible i lluitadora pels oficis que ens acompanyen durant anys, a la nostra civilització.

Per tant, desde que estic aquí, conec una mica millor el món de la pagesia, lo necessària que és i lo poc valorada que està, per això crec en la cooperativa, el seu bon futur i la seva bona gent.

Jordina - Sòcia comú

Nascuda a Barcelona no m’esperava acabar gestionant una granja de vaques de carn i estant tant lligada a la natura com ho estic a dia d’avui. La meva passió per la muntanya i tot el relatiu a la pagesia ha anat creixent a mesura que he descobert com és treballar amb el bestiar i ara les nostres vaques també formen part de la nostra família.

Visc a Puigcerdà des que vaig arribar a La Cerdanya i m’encanta aquesta vall i la seva gent. Amb la meva parella, la Aurelie, hem creat una manera de viure lligada a la terra que, tot i l’esforç de cada dia, ens fa felices.

Crear la cooperativa Coopyrene Rural ens ha fet veure que no estem soles i que si de debò ens agrada el que fem hem de unir-nos per a poder tirar endavant. No volem que el pessimisme ens guiï, ja que el sector primari està en un moment molt delicat, així que juntament amb les altres sòcies que formem la cooperativa generem una energía positiva que ens ajuda a continuar portant batalla cada dia per seguir on som, què és justament on volem ser.

Aurelie - Sòcia comú

Filla de pagesos amb varies generacions al darrere. No estava destinada a fer de pagès, però per circumstàncies de la vida m’he trobat al capdavant de l’explotació familiar. M’encanta estar tot el dia treballant en contacte amb la natura i he après moltes coses sobre la terra i el nostre entorn. Ja m’estimava la terra, però el fet de treballar-hi cada dia et fa quedar “enganxat” a ella d’una manera que no es pot ni imaginar. El nostre objectiu és mantenir el patrimoni familiar i les tradicions que els nostres avantpassats han fet neixer i creixer amb tant d’esforç. La meva visió i valors sobre la pagesia es veuen plenament reflectits en la cooperativa Coopyrene Rural i crec que és una sort d’haver tingut la oportunitat de formar-ne part. 

Montse - Sòcia comú

Vaig nèixer a Girona i sempre havia estiuejat a Taús, d’on és filla la meva mare.

Taús sempre m’ha captivat, i el món de pagès també! Ja de ben petita, a la falda del padrí li deia que tornaria i seria pagesa, mentre ell es posava les mans al cap i m’explicava la duresa de la muntanya.

Actualment tinc 43 anys i sí, visc a Taús, amb l’Aleix, la meva parella, i els nostres dos fills, l’Ares i l’Eric de 9 i 8 ays respectivament.He d’estudiat enginyeria agrònoma a Lleida.
Treballo com a ramadera a l’explotació familiar de Cal Tendé de Taús, on criem un ramat de vaques de carn i fem vedella ecològica.
Ho combino amb la feina a la Pirenaica, la cooperativa del camp de La Seu d’Urgell, on treballo com a enginyera agronòma, assessorant des de primera línia als ramaders i agricultors.
Sempre he estat molt vinculada al món de la ramaderia per convicció i, des d’on lluito perquè el nostre territori, el Pirineu, continui essent l’enveja del nostre país.
Em considero una persona valenta, lluitadora, treballadora, emprenedora i activa en el meu sector.

Amb la cooperativa Coopyrene ens hem agrupat unes quantes valentes que volem cooperar perquè el territori tiri endavant amb el què n’és propi, ens permet tancar el cicle productiu dels nostres ramats, donant sentit al que fem, alimentant el territori que estimem i apostant pel sector primari, el gran pilar sovint oblidat

Helena - Sòcia comú

Em dic Helena i vinc de Barcelona, tinc 35 anys i fa 10 anys que ens hem instal·lat aquí amb un ramat de cabres, que son la meva passió i la meva perdició per igual.

Montmelús és un projecte que ens l’hem fet nostre amb dedicació i molt d’esforç. La meva estima per aquest lloc tant peculiar fa que dia a dia m’aixequi per lluitar en el què crec, mantenir pastures, paisatges, boscos, diversitat, prevenir incendis i oferir a les persones productes d’alta qualitat, per a mi tancar el cicle és molt important per a defensar la sobirania alimentària en la què crec i defenso.

Crec en treballar conjuntament amb altres persones afins, crec que la cooperació és el camí a seguir cap a un món més just, i formar part d’aquesta cooperativa és la manera de fer realitat tot això en què crec.

Teresa - Sòcia comú

Sóc la Teresa, vaig néixer a la Bastida fa 42 anys, sóc filla de pagès i els meus pares m’han ensenyat a estimar i respectar la terra, el bestiar i tota la vida que s’hi genera.

He passat uns anys fora de casa fent de camionera i maquinista gaudint molt d’aquests oficis fins que la vida m’ha permès tornar a la terra fent de pagesa en la què em fa ser qui sóc i el perquè hi sóc. Dia a dia em dedico a aprendre d’aquest bell ofici , de la terra, dels animals i els cultius que m’envolten. Lectora apasionada creo noves formes per colisionar noves energies en una manera de viure tant antiga com la nostra. Juntament amb la família tirem endavant la masia amb esforç i convicció.

Coopyrene uneix avui un teixit de persones que lluitem incansablement per fer un salt conscient cap a una vida digna i abundant en totes les formes. Som la clau de canvi d’aquí i d’arreu.

Margarita - Sòcia comú

Sóc filla de família de pagesos, agricultors, ramaders i negociants de bestiar i la seva respectiva saviesa ancestral; visquent sempre en aquest clima, em vaig criar obtenint uns valors i una manera de viure sense precedents. Al mateix temps em formo amb la música des dels 9 anys fins a dedicar-m’hi professionalment. Convisc amb aquestes dues feines des de sempre en menys o més intensitat,  i no sabria entendre una cosa sense l’altra. Els valors i la formació d’un lloc els aplico en l’altra, creant una simbiosi que em permet viure d’una manera interessant, peculiar, única, poc convencional, i personalment molt enriquidora: n’han creat la meva essència.

Considero que les persones que formem part d’aquesta cooperativa, el contacte i el treball que duem a terme amb la meva germana, la Teresa, són peces indispensables per a que aquest sector primari no mori, ajudi a agafar un sentit més rellevant, incrementi i transformi els valors tan necessaris en el moment i en la societat en que vivim, i continuem sent part d’aquesta sàvia transgeneracional.

David - Soci comú

Sóc empresari turístic i ara a més permacultor. Fa tres generacions els meus padrins van haver de deixar la terra i des del 2015 que hi hem tornat amb un projecte de pagesia regenerativa de sòl viu per tal de poder proveir els restaurants i l’agrobotiga del Cerdanya Ecoresort a Prullans. Al Verger Cerdà cuidem  els microorganismes del sòl per tal que ells tinguin cura de les hortalisses i arbres fruiters i ens proporcionin uns productes molt rics en nutrients que ens ajudaran a tenir cura de la nostra salut. En aquest ecosistema permanent que estem creant, els animals de la granja hi juguen un paper cabdal!

Volem teixir ponts entre el món urbà i el món rural per a unir un abisme que cada vegada és més gran i és per això que organitzem visites al Verger Cerdà i poder donar així a conèixer l’agroecologia.

Des del Cerdanya Ecoresort estem creant un nou model de turisme regeneratiu i és per això que creiem imprescindible una implicació directa amb els nostres proveïdors i la societat cerdana. Així que no vam dubtar en participar des del principi en aquesta cooperativa, Coopyrene. 

A l’agrobotiga Km Cerdanya hi trobareu els nostres productes en diferents formats així com la carn de Coopyrene.

Mireia

Carol - Sòcia col·laboradora

Sóc filla de pagès, nascuda al Pla d’Urgell, vaig estudiar enginyeria agrònoma per contribuir a canviar el sector primari. Anys després em vaig adonar que el que havia estudiat no contribuïa a cap canvi, sinó a la perpetuació d’un sistema que oprimeix a les petites empreses pageses de la nostra terra.
La vida em va portar a Cerdanya, aquí he descobert i conegut pageses, persones fortes, perseverants i tossudes. Persones que coneixen que una altra pagesia és possible, la pagesia de les nostres àvies i avis, la pagesia que ha dibuixat prats i pastures. La pagesia que no entén de productes químics ni de grans produccions, sinó que posa al centre la terra, la vida, els animals i la cultura. La pagesia que manté marges de pedra seca, que cuida deveses, que honra els cicles de la vida de les plantes i animals.

He tingut la sort i l’oportunitat de formar part de Coopyrene amb aquestes pageses i poso, ara sí, el meu gra de sorra perquè aquestes heroïnes puguin ser, des de les seves humils terres, el motor de canvi del sector primari del Pirineu.

 

 

 

 

 

 

ELS PROJECTES

LA BASTIDA (Prullans, Cerdanya)

Situada a 1700m d’alçada , la Bastida és l’explotació ramadera conreada i habitada més alta de Catalunya.
En ecològic des de 1989 situa aquest paradís en la primera finca certificada de la seva comarca, la Cerdanya.

Avui som dues germanes amb arrels pageses de tots els nostres avantpassats mantenint viva la ramaderia mixte de vaques i cavalls entre camps i prats naturals d’alta muntanya.
Formem part del teixit pirinenc de persones que mantenen les races autòctones, en el cas de les vaques , la raça Bruna del Pirineu i en el dels cavalls la raça pròpia de Cavall Pirinenc Català.
Impulsores incansables d’aquest bell ofici creem , reinventem i adaptem els coneixements heredats i les circumstàncies actuals per oferir un producte final d’alta qualitat.

Som PAGESIA, VALORS I SABORS

CAL TENDÉ (Taús, Alt Urgell)

Som una petita explotació familiar que treballem amb un sistema de producció respectuós amb el nostre entorn i les persones, la producció agrària ecològica.

Tenim un ramat de vaques de carn que es crien durant tot l’any al poble de Taús, a l’Alt Urgell, a 1500 m d’altitud.
A l’hivern el ramat pastura pels prats de dall i pastures properes al poble, mentre que a l’estiu n’aprofiten també les pastures de la muntanya i els boscos de Taús, alguns dels quals formen part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i de la Xarxa Natura 2000.

Tenim un paratge verge tot per als nostres animals.
Els vedells neixen i es crien a la pròpia explotació, i estan amb les seves mares, fins que passen a l’engreix on en tenim cura per aconseguir la nostra vedella ecològica de Taús.

Els animals es controlen a diari i s’hi estan fins que arriben al seu estat òptim de conformació i greix. (No es decideix quan ha acabat el cicle l’animal per la seva edat sinó per la seva condició corporal)

El resultat de tot plegat, un producte únic i del gust del consumidor.

Cal dir que a part de produir vedella ecològica, l’explotació esculpeix el paisatge del nostre territori, amb un pastoreig racional i un aprofitament de les pastures i deveses, evitant que es perdin els prats i s’embosqui la muntanya.

CASA DE PAGÈS MAS PO (Puigcerdà, Cerdanya)

El Mas Po data de l’any 1850 quan una família de Barcelona, com tantes altres, venien a Cerdanya a passar els estius i es van fer construir la casa senyorial anomenada “Casa Morull”. Cap als voltants de l’any 1900 la família Carrera va comprar el mas i li van canviar el nom a “Mas Po”, i es van dedicar principalment a mercadejar amb bestiar. La família va prosperar econòmicament fins que va arribar la guerra civil i van haver d’emigrar a França per tornar-hi un cop passada la guerra, i veient que tot el seu patrimoni havia estat destruït.

Sense defallit, i amb gairebé 200 anys d’història, aquest Mas ha donat llar a sis generacions de la família Carrera que ha mantingut l’explotació oberta dedicant-se a diverses activitats agrícoles i ramaderes que han anat adaptant als canvis en les necessitats de la població.

Actualment, i des de l’any 2012, la Aurélie Carrera ha agafar les regnes de l’explotació i, juntament amb la seva companya, la Jordina, estem decidides a continuar amb el negoci familiar, amb l’objectiu principal de conservar el patrimoni històric i d’ús de la Casa de Pagès Mas Po. Ens dediquem a la cria de vedella ecològica i des de la pandèmia de 2020 vam decidir fer el nostre propi engreix i fer arribar aquest producte tan preuat al consumidor final. Per a nosaltres ha estat clau la creació de la cooperativa Coopyrene Rural SCCL, ja que a part de poder tancar el cicle de producció amb la venda directa, ens ha permès crear sinergies amb altres ramaderes i amants de la vida de pagès que tant ens agrada a nosaltres.

Els nostres valors es poden resumir en una frase: “Ens agrada la vida senzilla i plena de petites experiències a pagès que fan que considerem el nostre entorn com el que és; el nostre tresor més valuós.”

MONTMELÚS (Ger, Cerdanya)

La granja-formatgeria de Montmelús està situada al municipi de Ger, a la Cerdanya, al llogaret fins fa 10 anys abandonat de Montmelús. Quan vam arribar preteníem tirar endavant un projecte col·lectiu, però ara ens hem quedat una parella, l’Helena i el Xavi, i actualment en el projecte hi treballa l’Helena i el Bruno a temps complet, i el Xavi a temps parcial.

Tenim un ramat de cabres en extensiu; la major part de la seva alimentació prové de la pastura de la vall de Montmelús, i amb la llet del nostre ramat elaborem formatges de llet crua. Apostem per la venda de proximitat, venent tot a client final i petit comerç i restauració, i intentem mantenir relacions comercials i laborals justes i properes i participar de les iniciatives i activitats que creen comunitat en el sector agroalimentari de la comarca. 

Com depenem del cicle de la pastura, els nostres productes són de temporada, ja que a l’hivern hi ha poc menjar i és quan aprofitem per deixar de munyir i descansar nosaltres i les cabres. A la primavera és quan el ramat pareix, i comencem a tenir cabrit i a elaborar formatges. 

Aquí dalt no ens arriba cap xarxa de subministrament, així que des d’un inici vam apostar per les energies renovables, sent la primera granja-formatgeria de Catalunya que funciona de manera 100% autònoma amb una instal·lació fotovoltaica.