Coopyrene som una cooperativa de productores del Pirineu.
Gestionem un obrador carni i col·laborem amb altres petites productores de la nostra comarca.
Varem néixer de la necessitat de mantenir una infraestructura que creiem clau pel sector primari de les comarques pirinenques, en el qual la ramaderia tradicional ha tingut històricament un paper molt important. Aquest model de ramaderia, també s’ha demostrat que és beneficiós,
pel manteniment d’aquest paisatge i de la seva alta biodiversitat.
L’objectiu de la cooperativa és, doncs, contribuir a la viabilitat de la ramaderia extensiva al Pirineu, i per tant,
garantir que les sòcies productores puguin seguir el camí heroic i revolucionari de seguir sent pageses;
alhora que sumem altres petits projectes per poder-vos oferir una varietat més àmplia de productes de qualitat del Pirineu.
La cooperativa la formem ramaderes de Cerdanya i l’Alt Urgell i productores agroalimentàries amb un compromís clar
amb el territori, també en formem part sòcies que creiem en el projecte i ens l’hem fet propi desinteressadament,
així com les sòcies de consum que sou l’energia que fa funcionar aquest ecosistema.
LES SÒCIES
ELS PROJECTES
LA BASTIDA (Prullans, Cerdanya)
Situada a 1700m d’alçada , la Bastida és l’explotació ramadera conreada i habitada més alta de Catalunya.
En ecològic des de 1989 situa aquest paradís en la primera finca certificada de la seva comarca, la Cerdanya.
Avui som dues germanes amb arrels pageses de tots els nostres avantpassats mantenint viva la ramaderia mixte de vaques i cavalls entre camps i prats naturals d’alta muntanya.
Formem part del teixit pirinenc de persones que mantenen les races autòctones, en el cas de les vaques , la raça Bruna del Pirineu i en el dels cavalls la raça pròpia de Cavall Pirinenc Català.
Impulsores incansables d’aquest bell ofici creem , reinventem i adaptem els coneixements heredats i les circumstàncies actuals per oferir un producte final d’alta qualitat.
Som PAGESIA, VALORS I SABORS
CAL TENDÉ (Taús, Alt Urgell)
Som una petita explotació familiar que treballem amb un sistema de producció respectuós amb el nostre entorn i les persones, la producció agrària ecològica.
Tenim un ramat de vaques de carn que es crien durant tot l’any al poble de Taús, a l’Alt Urgell, a 1500 m d’altitud.
A l’hivern el ramat pastura pels prats de dall i pastures properes al poble, mentre que a l’estiu n’aprofiten també les pastures de la muntanya i els boscos de Taús, alguns dels quals formen part de la Reserva Nacional de Caça de Boumort i de la Xarxa Natura 2000.
Tenim un paratge verge tot per als nostres animals.
Els vedells neixen i es crien a la pròpia explotació, i estan amb les seves mares, fins que passen a l’engreix on en tenim cura per aconseguir la nostra vedella ecològica de Taús.
Els animals es controlen a diari i s’hi estan fins que arriben al seu estat òptim de conformació i greix. (No es decideix quan ha acabat el cicle l’animal per la seva edat sinó per la seva condició corporal)
El resultat de tot plegat, un producte únic i del gust del consumidor.
Cal dir que a part de produir vedella ecològica, l’explotació esculpeix el paisatge del nostre territori, amb un pastoreig racional i un aprofitament de les pastures i deveses, evitant que es perdin els prats i s’embosqui la muntanya.
CASA DE PAGÈS MAS PO (Puigcerdà, Cerdanya)
El Mas Po data de l’any 1850 quan una família de Barcelona, com tantes altres, venien a Cerdanya a passar els estius i es van fer construir la casa senyorial anomenada “Casa Morull”. Cap als voltants de l’any 1900 la família Carrera va comprar el mas i li van canviar el nom a “Mas Po”, i es van dedicar principalment a mercadejar amb bestiar. La família va prosperar econòmicament fins que va arribar la guerra civil i van haver d’emigrar a França per tornar-hi un cop passada la guerra, i veient que tot el seu patrimoni havia estat destruït.
Sense defallit, i amb gairebé 200 anys d’història, aquest Mas ha donat llar a sis generacions de la família Carrera que ha mantingut l’explotació oberta dedicant-se a diverses activitats agrícoles i ramaderes que han anat adaptant als canvis en les necessitats de la població.
Actualment, i des de l’any 2012, la Aurélie Carrera ha agafar les regnes de l’explotació i, juntament amb la seva companya, la Jordina, estem decidides a continuar amb el negoci familiar, amb l’objectiu principal de conservar el patrimoni històric i d’ús de la Casa de Pagès Mas Po. Ens dediquem a la cria de vedella ecològica i des de la pandèmia de 2020 vam decidir fer el nostre propi engreix i fer arribar aquest producte tan preuat al consumidor final. Per a nosaltres ha estat clau la creació de la cooperativa Coopyrene Rural SCCL, ja que a part de poder tancar el cicle de producció amb la venda directa, ens ha permès crear sinergies amb altres ramaderes i amants de la vida de pagès que tant ens agrada a nosaltres.
Els nostres valors es poden resumir en una frase: “Ens agrada la vida senzilla i plena de petites experiències a pagès que fan que considerem el nostre entorn com el que és; el nostre tresor més valuós.”
MONTMELÚS (Ger, Cerdanya)
La granja-formatgeria de Montmelús està situada al municipi de Ger, a la Cerdanya, al llogaret fins fa 10 anys abandonat de Montmelús. Quan vam arribar preteníem tirar endavant un projecte col·lectiu, però ara ens hem quedat una parella, l’Helena i el Xavi, i actualment en el projecte hi treballa l’Helena i el Bruno a temps complet, i el Xavi a temps parcial.
Tenim un ramat de cabres en extensiu; la major part de la seva alimentació prové de la pastura de la vall de Montmelús, i amb la llet del nostre ramat elaborem formatges de llet crua. Apostem per la venda de proximitat, venent tot a client final i petit comerç i restauració, i intentem mantenir relacions comercials i laborals justes i properes i participar de les iniciatives i activitats que creen comunitat en el sector agroalimentari de la comarca.
Com depenem del cicle de la pastura, els nostres productes són de temporada, ja que a l’hivern hi ha poc menjar i és quan aprofitem per deixar de munyir i descansar nosaltres i les cabres. A la primavera és quan el ramat pareix, i comencem a tenir cabrit i a elaborar formatges.
Aquí dalt no ens arriba cap xarxa de subministrament, així que des d’un inici vam apostar per les energies renovables, sent la primera granja-formatgeria de Catalunya que funciona de manera 100% autònoma amb una instal·lació fotovoltaica.